Їжа надихає, приносить задоволення, відкриває нові горизонти… якщо раніше прийом їжі вважався просто однією з фізіологічних потреб, то сьогодні цей процес перетворюється в справжній перформанс. Причому такі фуд-перформанси є не лише частиною ресторанів високої кухні. Інколи процес готування та подачі страв вуличної кухні вражає навіть більше, ніж вечеря від шефа ресторану із зіркою Мішлен. Гастрономія у її розмаїтості привертає увагу режисерів – про їжу різних країн світу, подачі, техніки та нюанси знімають серіали, кіно та влоги. Тож пропонуємо вам добірку нових фільмів та серіалів про світ гастрономії. Можливо, саме час поекспериментувати на кухні й поповнити свою галерею смаків?
Один із найбільш відомих фільмів 2021 року. У головній ролі – Ніколай Костер-Валдау, що відомий глядачеві роллю Джеймі Ланністера у серіалі “Гра престолів”. Це романтичний фільм про подружжя, котре йде разом до високої мети. Меггі та Карстен хочуть отримати заповітну зірку Мішлен як символ успішності та якості для свого ресторану. Але чи зможе пара вразити вимогливих критиків та на що готові герої заради своєї мети? Ті, хто вже встиг переглянути фільм, відмічають його прекрасне візуальне та звукове оформлення, називають стрічку “надихаючою”.
Драма від британського режисера Філіпа Барантіні розкаже про життя ресторану як воно є, його внутрішню “кухню” з емоцій і почуттів. Ресторан – це своєрідний закритий простір, мінівсесвіт, де розгортається життя героїв. Головний персонаж фільму Енді відчайдушно намагається балансувати між відповідальною роботою шефа лондонського ресторану та сімейним життям. Це вдається чоловікові погано: рейтинг ресторану падає, він забуває про значну подію у житті сина, врештіспізнюється на роботу. Останньою краплею, що робить вечір жахливим, стає прихід колишнього боса Енді та ресторанної критині, котрі хочуть досадити шефові. І хоча він має команду, що стане за шефа горою, хтозна, чи не втратить Ендрю цього вечора все, над чим він так довго працював.
Новий проєкт від творців легендарного Chef’s Table. У фокусі тут – проста вулична їжа, що доступна кожному. Вуличні прилавки, ринки зі стравами місцевої кухні та люди, що творять історію “їжі на ходу” – усе це можна побачити у Street Food Collection. У першій частині, що складається з 9 епізодів, глядачі відправляються у подорож країнами Азії, друга ж частина оповідає про грані стрітфуду в Латинській Америці. Серіа вже доступний на Netflix.
Документальний серіал, у якому відомий американський ресторатор, письменник та телеведучий Девід Чанг роздумує на майбутнім гастрономії. Якою буде їжа через 5-10 років? Які технології зовсім скоро увійдуть в повсякденне життя та чи залишиться прийом їжі у його сучасному розумінні? Для свого аналізу Чанг використовує такі показники, як зміна клімату, вплив технологічного прогресу та штучного інтелекту. Разом з тим, серіал цікаво дивитися, адже замість нагромадження фактами та даними Девід Чанг розкриває інформацію у легкій та доступній формі.
У фільмі показано Францію перед Великою француькою революцією. Головний герой – сміливий та гордий кухар П’єр Мансарон – звіьнений з роботи своїм хазяїном. Але доля попри негаразди дарує йому зустріч із прекрасною Луізою, котра дуже хоче навчитися кулінарному мистецтву. Разом вони придумують ресторан – вишукане місце, здатне принести усім гастрономічне задоволення. Але чи не принесе нова ідея більше проблем, ніж благ?
Авторка: Юлія Звєрькова.